Ozon

Ozon

Jest bezpiecznym i nietrwały, wykorzystywany do kontaktu z żywnością oraz mycia powierzchni i urządzeń w postaci wodnej i gazowej.

Budowa

Ozon składa się z trzech cząsteczek tlenu czyli O3. Jest naturalnie występującym gazem chroniącym atmosferę ziemską przed promieniami UV. W naturze jest najczęściej spotykany podczas wyładowań atmosferycznych. Po burzy to właśnie jemu zawdzięczamy świeży i miły zapach.

W produkcji

Stosowany do celów dezynfekcji, utleniania i przedłużania trwałości produktów posiada przemysłowe stężenie.

Może być wykorzystywany jako ciągły przeciwbakteryjny strumień wodny lub powietrzny bezpośrednio na żywność, a jednocześnie dezynfekować m.in. linie technologiczne, przenośniki taśmowe, pojemniki i inne powierzchnie oraz urządzenia mające kontakt bezpośredni lub pośredni z żywnością.

Produkty poddane procesowi ozonowania są wolne od bakterii i wszelkich zanieczyszczeń. Wpływa to niewątpliwie na doskonały wygląd, aromat i walory smakowe, a co najważniejsze, na znaczne przedłużenie trwałości, które jest gwarancją większego zysku, ogromnych oszczędności, minimalizacji strat na poziomie 60% i zadowolenia konsumentów. Dodatkowo, system ozonowania można znacznie wydłużyć czas pracy, zmniejszając postoje w celu dezynfekcji i czyszczenia.

 

 

Zatwierdzenie Ozonu

Ozon O3 został zatwierdzony przez FDA, USDA, USDA Organic oraz Ministerstwo Zdrowia w rozporządzeniu o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Ozon jest uznany i kontrolowany również przez Sanepid, a także stosowany w systemach HACCP.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *